Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jósolni tudni kell
  2007-12-17 08:20:18, hétfő
 
 
Charles Gati: a reform nagyobb támogatást kap az MDF-től és az SZDSZ-től, mint az MSZP-től
G. Fehér Péter, itthon@hetivalasz.hu
7. évfolyam 50. szám, 2007.12.13

Nehéz az egész MSZP-t a mostani kormányzati reformok mögé felsorakoztatni - mondja Charles Gati, az Amerikában élő magyar származású Kelet-Európa- és Oroszország-szakértő, a washingtoni Johns Hopkins Egyetem professzora, aki az Ybl Klub meghívására érkezett Magyarországra.
- Közvetlenül a tavalyi parlamenti választások után azt mondta: most zárult le a rendszerváltás. Mire alapozta ezt az állítását?

- Azt feltételeztem, hogy azzal, hogy a magyar lakosság ismételten ugyanazt a kormánykoalíciót juttatta hatalomra, a stabilitás, a folyamatosság mellett szavazott.

- Csakhogy ugyanebben az összefüggésben azt is mondta, hogy meglepetést okozott a választás eredménye, kifejezetten azért, mert a pénzügyi helyzet súlyos. Ezt ön akkor állította, amikor még el sem hangzott Gyurcsány Ferenc elhíresült balatonőszödi beszéde.

- A magyar gazdaság állapota tulajdonképpen a Medgyessy-kormány idején kezdett ilyen súlyossá válni, bár az Orbán-kormány utolsó két éve is problematikus volt. Akik tanulmányozták a magyar gazdaság helyzetét, pontosan tudták, hogy komoly problémák vannak. Én nem tudom, hogy kit lepett meg az őszödi beszéd, mert engem nem.



- Ha jól tudom, az ön véleménye szerint a Fidesz vereségének az egyik oka, hogy a múlttal és nem a jövővel foglalkozik. Azt mondta, hogy aki a múlttal törődik, az a jövőben is veszíteni fog. A múlttal ezek szerint napi politikai szinten nem kellene foglalkozni?

- A múlttal a történészek foglalkozzanak, és ne a politikusok. Illyés Gyulát idézve, a politikában nem az számít, hogy honnan jössz, hanem hogy hová mész. Ma már nem az a lényeg, hogy valaki mit csinált 1985-ben, hanem az számít, hogy mit csinált azóta. Természetesen a történelmet nem lehet kiiktatni a magyar közgondolkodásból, de ez nem lehet a napi politika állandó tárgya.

- Tehát azok az emberek, akik a rendszerváltás előtti negyven évben az elnyomás megtestesítői voltak, vagy éppenséggel bűnöket követtek el, akkor most véglegesen menlevelet kapnak?

- Erről szó sincs. A kilencvenes évek közepén éppen én voltam az, aki egy budapesti rendezvényen megkérdeztem Horn Gyulától, hogy ha ilyen sok részletet árult el a saját életéről, akkor miért nem engedi meg, hogy végre a zárt archívumokat megnyissák. Ez valóban rendkívül fontos, hiszen az ott őrzött anyagok a jelenkori történelem részei.

- Azok az emberek, akik a közelmúlt kárhoztatott történelmének alakítói voltak, most is a napi politikában tevékenykednek. Éppen ön említette Horn Gyulát. Akkor miként is lehetne a történelmet a napi politikától elválasztani?

- Tisztában vagyok Horn Gyula múltjával. De tisztában vagyok azzal is, hogy ő volt az, aki némi habozás után a rendszerváltást követően a legfontosabb gazdasági reformot végrehajtotta, azaz a Bokros-csomagot. Ez Magyarország gazdaságát évekig felszínen tartotta.

- Ön 2000-ben Magyarország képletes bizonyítványában a gazdaságnak jelest adott. Ma milyen osztályzatot adna?

- Sajnos először az Orbán-kormány utolsó szakaszában, majd a Medgyessy-kormány alatt és a jelenlegi kormány kezdeti regnálásával is az ország vezetői politikai megfontolások alapján irányították a gazdaságot. A lakosság napi igényeit próbálták azonnal kielégíteni, ami természetesen nem baj, de ez ártott a gazdasági életnek. Közben megfeledkeztek arról, hogy itt piacgazdaság van, pedig a piacgazdaság erősítése ma kulcskérdés. Az egyik rossz döntés követte a másikat. Hogy milyen osztályzatot adnék: ha 2000-ben jelest adtam, akkor most azt mondom, hogy elégségest írnék a képzeletbeli bizonyítványba. - De még az Orbán-kormány legutolsó szakaszában is arról volt szó, hogy Magyarország a térségben elsőnek vezetheti be az eurót. Akkor hogyan lehet a polgári kabinet utolsó két évét összemosni a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány ténykedésével?

- Az Orbán-kormány második félidejében több olyan döntés született, amely a lakosság napi igényeit igyekezett kielégíteni. De tény, hogy a problémák a következő kormányok idején éleződtek ki.

- Orbán Viktort a térség nagy politikusígéretének tartották Amerikában 2001. szeptember 11. előtt. Ön szerint vissza lehet szerezni az elveszett presztízst?

- Amerikában vannak hivatalnokok és politikusok, akik még emlékeznek Orbán Viktor miniszterelnökségének utolsó két évére. És arra is emlékeznek, hogy három évvel ezelőtt, amikor arról volt szó, hogy az Országgyűlés kétharmados többségének az igen szavazata kell ahhoz, hogy az Irakban lévő magyar katonai egység mandátumát 90 nappal, az ottani választásokig meghosszabbítsák, Orbánék a washingtoni kérést elutasították. Ez az óceán másik partján nagy csalódást okozott. Most Orbán Viktor az atlanti szövetség fontosságát hangsúlyozza, ennek mindenki örül, de várjuk a tetteket.

- Ha már ilyen jelentőséggel bír az Amerikával való együttműködés, a most leköszönt lengyel jobboldali kormány Washington szilárd szövetségesének számított. A harmadik legnagyobb létszámú katonai egységet tartotta fenn Irakban, szó nélkül befogadta a rakétavédelmi rendszert. A most hivatalba lépő kabinet viszont hazahívja a lengyel katonákat Irakból, újra akarja tárgyalni a rakéták telepítésének feltételeit. Ön és még sokan mások mégis elítélően nyilatkoztak a Kaczynski-kormányról. Miért?

- Amerikának vannak érdekei és értékei. Ami Amerika érdekeit illeti, igaza van, hogy a Kaczynski-kormány támogatta Washingtont az iraki konfliktusban és a rakétavédelmi rendszer megszervezésében is. De Amerikának értékei is vannak. Ezek közül a legfontosabb a parlamenti demokrácia és a három hatalmi ág, a törvényhozói, végrehajtói és igazságszolgáltatási szétválasztása. Ezen a téren a leköszönt jobboldali kormány tevékenysége megütközést váltott ki Amerikában. Az új kormány nem fogja az amerikai külpolitikát a korábbihoz hasonló mértékben támogatni, de az is látszik, hogy sok mindenben segíteni fogják Washington terveit. Ilyen az orosz, az ukrán, a grúz vagy éppen a balkáni kérdés. Tehát sok olyan külpolitikai terület van, ahol Amerika számíthat Varsóra.

- Ön 2006-ban megjósolta a Kaczynski-kormány rövid életét. Miből következtetett a gyors bukásra?

- Azt a koalíciót, amit a Kaczynski ikrek létrehoztak, igen gyengének ítéltem meg kezdettől fogva. A jobboldali győzelem után Lengyelországban történelmi lehetőség kínálkozott, hogy Kaczynskiék szövetségre lépjenek a most hatalomra került jobbközép Polgári Platformmal. Az nagyon erős kommunistaellenes koalíció lett volna. De abban a konstrukcióban nem játszhattak volna olyan meghatározó szerepet, mint abban a koalícióban, amelybe egy szélsőjobboldali és egy szélsőbaloldali pártot vontak be. Akkor arra gondoltam, hogy a lengyel demokrácia fejlettebb annál, mintsem hogy egy ilyen zavaros együttműködést elfogadjon. Ha már a bevált jóslataimnál tartunk, meggyőződésem, hogy Szlovákiában is ugyanez lesz két-három éven belül. Az ottani koalíció is tarthatatlan.

- Visszatérve Magyarországra, de az ön jóslatainál maradva, tavaly közvetlenül a választások után azt mondta, hogy az MDF a gazdasági kérdésekben támogatni fogja a Gyurcsánykormányt. Mitől volt ez az ön számára egyértelmű?

- Ismerem az MDF egy-két vezetőjét, és az ő gondolkodásmódjukból vontam le a következtetéseimet. Érdekes módon Gyurcsány Ferenc reformjai ma nagyobb támogatást kapnak az MDF-től, és persze az SZDSZ-től, mint az MSZP-től. A mai Magyarországon egyébként a Fidesz inkább mondható szocialista pártnak, már ami a gazdaság területét illeti, mint az MSZP. Ez utóbbinak annyi szárnya van, hogy nehéz mindegyiket a reformok mögé felsorakoztatni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lengyelországban, megszervezésében, szélsőjobboldali, meghosszabbítsák, kormánykoalíciót, bizonyítványában, szélsőbaloldali, rendszerváltást, szövetségesének, felsorakoztatni, tanulmányozták, következtetett, tulajdonképpen, szétválasztása, rendszerváltás, megfeledkeztek, bizonyítványba, tevékenykednek, összefüggésben, foglalkozzanak, magyarországra, konstrukcióban, együttműködést, magyarországon, telepítésének, jelentőséggel, együttműködés, elutasították, rakétavédelmi, balatonőszödi, meggyőződésem, ténykedésével, természetesen, feltételeztem, megfontolások, választásokig, reform nagyobb, egész MSZP-t, mostani kormányzati, washingtoni Johns, tavalyi parlamenti, magyar lakosság, kormánykoalíciót juttatta, folyamatosság mellett, választás eredménye, pénzügyi helyzet, magyar gazdaság, őszödi beszéd, jövővel foglalkozik, múlttal törődik, múlttal ezek, történészek foglalkozzanak, Charles Gati, Fehér Péter, Johns Hopkins Egyetem, Gyurcsány Ferenc, Illyés Gyulát, Horn Gyulától, Horn Gyulát, Horn Gyula, Orbán Viktort, Orbán Viktor, Most Orbán Viktor, Polgári Platformmal, Visszatérve Magyarországra,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jékely Zoltán: Szent György-k...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gondolatok az életről és szere...  Szent György napi hiedelmek, s...  Április 22. a Föld napja,  Föld napja április 22  Egyszerűen  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  képre írva  Maradék idő  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Amit átélünk,  Paul David Tripp Április 23  Vannak arcok  Jó éjszakát  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Ébredj  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Volt egy...  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  A Mester kezének érintése  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam  A Gömb  Föld napja április 22  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
reform nagyobb, egész MSZP-t, mostani kormányzati, washingtoni Johns, tavalyi parlamenti, magyar lakosság, kormánykoalíciót juttatta, folyamatosság mellett, választás eredménye, pénzügyi helyzet, magyar gazdaság, őszödi beszéd, jövővel foglalkozik, múlttal törődik, múlttal ezek, történészek foglalkozzanak, magyar közgondolkodásból, napi politika, rendszerváltás előtti, elnyomás megtestesítői, kilencvenes évek, budapesti rendezvényen, saját életéről, zárt archívumokat, jelenkori történelem, közelmúlt kárhoztatott, napi politikában, napi politikától, rendszerváltást követően, legfontosabb gazdasági, gazdaságnak jelest, jelenlegi kormány, ország vezetői, lakosság napi, gazdasági életnek, piacgazdaság erősítése, egyik rossz, képzeletbeli bizonyítványba, térségben elsőnek, polgári kabinet, következő kormányok, térség nagy, elveszett presztízst, igen szavazata, ottani választásokig, washingtoni kérést, óceán másik, atlanti szövetség, most leköszönt, harmadik legnagyobb, rakétavédelmi rendszert, most hivatalba, lengyel katonákat, rakéták telepítésének, iraki konfliktusban, rakétavédelmi rendszer, parlamenti demokrácia, három hatalmi, leköszönt jobboldali, amerikai külpolitikát, korábbihoz hasonló, grúz vagy, balkáni kérdés, gyors bukásra, jobboldali győzelem, most hatalomra, nagyon erős, szélsőbaloldali pártot, lengyel demokrácia, ilyen zavaros, bevált jóslataimnál, ottani koalíció, választások után, gazdasági kérdésekben, gazdaság területét, reformok mögé, lengyelországban, megszervezésében, szélsőjobboldali, meghosszabbítsák, kormánykoalíciót, bizonyítványában, szélsőbaloldali, rendszerváltást, szövetségesének, felsorakoztatni, tanulmányozták, következtetett, tulajdonképpen, szétválasztása, rendszerváltás, megfeledkeztek, bizonyítványba, tevékenykednek, összefüggésben, foglalkozzanak, magyarországra, konstrukcióban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4225
  • e Hét: 18455
  • e Hónap: 29566
  • e Év: 183062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.